Krig og fred

Alsace-Lorraine / Elsass-Lothringen har vekselvis vært fransk og tysk.

På dagens dato i 1870 erklærte Frankrike krig mot Preussen. Det skulle Frankrike ikke ha gjort, for Preussen vant den kortvarige (under et år lange) krigen, og Frankrike måtte avstå området Alsace-Lorraine til Preussen/Tyskland, der navnet ble Elsass-Lothringen. Krigen medvirket til at Tyskland ble samlet under Preussens ledelse. Et annet resultat av krigen var at Frankrike ble republikk.

For det var den franske keiser Napoleon III som erklærte krigen. Etter ham har det ikke vært noen fransk keiser (hvis man ser bort fra Charles det Gaulle). Men i 1966 dukket «Napoleon XIV» opp med platen They’re coming to take me away, haha!!:

Det brøt ut krig på dagens dato også i 1814. Da var det svenske styrker som invaderte Norge ved Halden for å gjennomtvinge Kiel-traktaten etter napoleonskrigene. Også denne krigen ble kortvarig, og det var den siste væpnede konflikten mellom Sverige og Norge (hvis man ser bort fra vanlig gjengkriminalitet),

Men i Midtøsten – av alle steder! – ble det på dagens dato i 1948 våpenhvile i krigen mellom den nyopprettede staten Israel og de omkringliggende araberstatene, som ville utslette Israel. Våpenhvilen ble fremforhandlet av svensken Folke Bernadotte, som hadde ledet evakueringen av skandinaver fra de tyske konsentrasjonsleirene med de hvite bussene mot slutten av 2. verdenskrig.

Litt mer lystelig: Det er 73 år i dag siden den første «Miss World»-konkurransen ble holdt i London. På 1980-tallet en gang ble en av «Miss World»-finalene (eller var det «Miss Universe»?) overført på en av Bærums kabel-TV-kanaler, og jeg så noe av den – vel å merke helt tilfeldig fordi jeg skulle få med meg en etterfølgende nyhetssending. I finalen var det noe språklig som fanget min interesse. Turkey er både det engelske navnet på Tyrkia og det engelske ordet for kalkun. Damene på skjermen ble annonsert på engelsk: Miss France … miss Italy … miss Sweden … og så: Miss Republic of Turkey. Her skulle ingen stilles i forlegenhet!


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *